OPEN FORT_Amsterdam

OPEN FORT_Amsterdam

con/with Michael Klopfer, Alberto de Simone, Sergio Fanelli

A wide open space lies at the bottom of the horizontal structure. Large terrain bands mainly compose it. These are arranged in a way to alternate different kinds of flooring and vegetation, gracefully descending towards the river banks. Directed to the waterfront, this open space naturally extends the green cycle and pedestrian routes along the IJ banks. The pedestrian and cycle lanes from the neighbourhoods (Buiksloterham and Overhoeks) are here conveyed and then spread again in different directions. No impediment obstructs the free sights of the opposite riverside. Only public transport and emergency vehicles are allowed to enter this natural landscape by means of a low speed route (Woonerf ). Dedicated underground car parks are available for residents and people working in the new structure. These can be accessed through various entries and exits located along the external borders of the area.
Sustainability Aspects
The flyover promenade makes the core of the whole project. Intended as a living and animated green roof, it works as an insulating and energy-saving structure. Clean energy is planned to be produced by means of photovoltaic cells installed on it. The roof will provide rainwater recovery and also serve as a natural habitat for birds and insects. Most of the building façades will have a glass covering – a somewhat second skin – in order to give every home, office and atelier a winter garden, acting as a bioclimatic greenhouse.
Site programme
Gross floor surface : • housing = 27.800 m2. (48%) • work + cafès/bars/restaurants = 23.200 m2. (40%) • civic library + civic theatre and auditorium = 7000 m2. (12%) • underground parking garage = 16.000 m2